tempestas

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

LD, alebo Lucidný sen

Sen, ktorý si môžeme tvoriť

LD je anglická skratka pojmu Lucid Dreams, čo v preklade znamená jasný sen. Ide o sen, ktorý si uvedomujeme a dokážeme vo fáze snenia ovplyvniť jeho dej. Táto forma snov sa nám môže prihodiť náhodne, no môžeme si ju aj navodiť sami.

 

Prečo by sme mali chcieť navodiť si LD?

Najčastejším dôvodom je pocit, že môžeme ovládať snovú realitu, tj. môžeme zažiť všetko, čo chceme a bude to pre nás v ten moment reálne. Môžeme lietať ponad hory, ponárať sa do morských hlbín a pod. Takýto sen býva obvykle mocným emocionálnym zážitkom.

Ďalším dôvodom môže byť skúsenosť s astrálnym cestovaním. Je všeobecne známe, že LD sa môže stať bránou do astrálneho priestoru. 

 

Ako si navodiť LD?

Navodenie LD nie je jednodňová záležitosť. Predstavuje cestu do svojho vnútra a poznávanie seba samého. Je nutné, aby ste si uvedomili svoje pravé dôvody pre skúsenosť s LD. Ste ochotný podstúpiť neľahké cviky na dosiahnutie LD? Je vašim dôvodom obdiv priateľov a okolia? Máte strach? Doporučujem vziať si do ruky pero a papier a takéto a podobné otázky, ktoré sa vo vás vynárajú si dopredu zodpovedať. Pokiaľ nie ste spokojný s niektorou zo svojich úprimných odpovedí, snažte sa popremýšľať a zmeniť svoj postoj v sebe skôr ako začnete s reálnymi cvikmi.

 

Postup:

1.  Všímajte si svoje sny.

 Preskúmajte svoj snový život. Vraví sa, že každý nevyložený sen je ako neprečítaný list od nášho podvedomia. Preto nám sny pomôžu sa lepšie spoznať. Ak máte problém pamätať si svoje sny, v článku s názvom Ako si zapamätať svoj sen z dňa 25.05.2006 ponúkam niekoľko rád. Ďalšou metódou môže byť aj pátranie po pocite. Ráno ste sa zobudili a jediné, čo Vám ostalo v spomienkach je pocit zo sna? Skúste si ešte chvíľu poležať v posteli a pocit, ktorý Vám ostal skoncentrovať. Zahĺbte sa do neho, zatvorte oči a čakajte. Je pravdepodobné, že sa Vám začnú vynárať iné pocity zo sna a neskôr aj obrazy, z ktorých si môžete poskladať celý svoj sen. Ak Vám niektoré metódy nepôjdu hneď realizovať, nesiľte to a skúste to neskôr, oddýchnutý od terajšieho neúspechu. Odporúčam viesť si snový denník.

Všímajte si, aké obrazy sa Vám vynárajú v snoch najčastejšie, ako často snívate, Váš spánkový režim, a pod.

 

2. Uvedomovanie si reality

Najčastejším cvikom na uvedomovanie si reality je pohľad na ruky. Naučte sa počas bežného dňa a to niekoľko krát za deň  pozrieť sa na ruky a uvedomiť si ich. Povedať si : „ Mám ruky a dokážem s nimi hýbať.“

Ďalším cvikom je vedomé chovanie. Snažte sa používať všetky svoje zmysli a tie si aj uvedomovať. Snažte sa vyvarovať automatickým zvykom a akokoľvek to bude ťažké, uvedomujte si ich.  Všímajte si realitu, svet okolo seba.

 

3. Meditácia

Ľudia, ktorí sa venujú meditácii majú LD častejšie. Cieľom meditácie je dosiahnuť prázdnu myseľ, no to sa nepodarí hneď, nakoľko naše mysle sú plné nespracovaných vnemov z dňa. Preto skúste zaujať meditačnú polohu, ktorá Vám najviac vyhovuje a sledujte svoje myšlienky. Nesnažte sa ich ovplyvniť, len sledujte ako plynú. Zo začiatku Vám bude myseľ odbiehať a Vy sa pristihnete ako na niečo intenzívne myslíte. Ak sa to stane, vráťte sa späť k ich sledovaniu. Po istom čase, ktorý je individuálny u každého(od dvoch týždňov až po niekoľko mesiacov) sa naučíte vnímať vlastné myšlienky odťažito a môžete skúsiť vyprázdniť si hlavu. Toto už je o niečo náročnejšie, ale nie nedosiahnuteľné. Výhrou je mať prázdnu myseľ i pol minúty. Pri pravidelnej meditácii sa tento čas stále predlžuje.

 

4. Lucidný sen

Po istom čase, v ktorom ste sa naučili dokonale spracovávať realitu okolo seba, nezabúdate na testy reality, meditovali ste a spoznali pomocou snového denníka svoj snový život, začne sa Vám otvárať možnosť snívať lucidne. Stane sa Vám, že si v sne uvedomíte svoje okolie, svoje ruky a toto uvedomenie si funguje ako spúšťač vedomia. Od tohto bodu si môžete pretvárať realitu v sne podľa svojho uváženia.

 

Nebezpečenstvo lucidného snívania

V LD sme si najväčšími nepriateľmi sami. Naše podvedomie. Preto treba dbať o duševnú hygienu a to najlepšie ako vieme. Ak Vám to pomôže, píšte si denník, zhovárajte sa s blízkymi, venujte sa nejakej tvorivej činnosti.

 

Zopár malých rád na záver:

Nikdy neprechádzajte cez dvere, ktoré neviete kam vedú, nech už je tá myšlienka akokoľvek lákavá a takisto nikdy neprejdite cez žiadne zrkadlo.


sny | stály odkaz

Komentáre

  1. a nieco o astralnom cestovani..
    sa nenajde?:)
    publikované: 25.02.2007 15:43:09 | autor: CERTICA (e-mail, web, autorizovaný)
  2. 2 CERTICA
    najde, neskor:)...ale skus link redhawkova stranka o magii, klik na ezoteriku a AC:)
    publikované: 25.02.2007 15:50:44 | autor: TEMPESTAS (e-mail, web, autorizovaný)
  3. LD
    Hmm V LD sme si najväčšími nepriateľmi sami. Nielen. Aj praca v AP tak ako som pisal na stranke. pri astralnom mozes umriet, LD je lahky start a simulator AP.. Ale i tu si vies ublizit.
    publikované: 25.02.2007 15:58:03 | autor: redhawk (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. mne sa raz stalo
    ze som mal sen v sne...spim a sniva sa mi, prebral som sa z toho sna, s tym ze som uz hore, no zrazu som sa prebral aj s z toho druheho sna...bolo to zaujimavo uzasne...
    publikované: 25.02.2007 18:49:39 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  5. LD+AP?
    No, niekto ma predbehol v článku o LD, čo sa dá robiť. Ale aj tak ho napíšem, mal som to v pláne už dlho... :)
    A ľudia, nespájajte LD (čo je dokázaný fakt) a astrálnu projekciu (čo je len taká bájka a výmysel), veď je to "od veci"...
    publikované: 25.02.2007 21:10:15 | autor: Fever (e-mail, web, autorizovaný)
  6. 2 Fever
    blbost to nie je...nechcem ta presvedcovat, i tak by si neuveril, jedine, co ta moze presvedcit je osobna skusenost:)
    publikované: 26.02.2007 15:21:44 | autor: TEMPESTAS (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. TO fever
    hehe mas casto LD?

    Alebo kto huli umi?
    publikované: 27.02.2007 15:05:24 | autor: redhawk (e-mail, web, autorizovaný)
  8. hehe
    juuuu! Ono to má aj názov... To sa mi páči! A aký je vlastne rozdiel medzi týmto snívaním a obyčajným fantazírovaním? Bo sa mi to zdá nejaké podobné...
    publikované: 18.04.2007 21:02:49 | autor: little sun (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. co ak... ?
    Hmm...a co by sa stalo, ak by si presiel cez dvere ci zrkadlo? znie to trochu desivo ale i lakavo...pamatam na casy ked som bola na hranici vedomia ci svedomia bolo to divne, mylsim ze sm mala aj ld...atd....obcas som nevedela rozlisit realitu od sna... :O :O...aa vtedy sa mi snivali blbosti a bala som sa zaspat...snazim sa o tychto veciach necitat aj ked ma to zaujima...ale skodi mi to...no ale k pointe - co by sa stalo, keby som presla cez dvere, zrkadlo a pod. ? ina dimenzia, iny dusevny stav, smrt?
    publikované: 02.07.2007 20:50:56 | autor: IvoryGrey (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. konecne sa podarilo
    no hura konecne po treningu som mal ld bol som oprety o zarubnu a zalozil som si ruky a zrazu to prislo :) inak skontroloval som ci je sen detailny alebo je to fakt ako som si myslel rozmazane..ale je to uplne detailne hrdza na zeleze spina na chodbe vsetko ako real... inak presiel som cez dvere ale uz cez otvorene iba z bitu na chodbu a siel som do skoly :D ( v sne) ....odpise pls niekto co to ma byt napisane tam hore ? ze nikdy neprechadzajte cez dvere ani zrkadlo... mam rad ld a furt na nete najdem niejake ine upozornenie co ma od ld odrazuje... podla mna je ld tiez iba obycajny sen s nasej mysly a nic sa nemoze stat..vsetko to patri k zivotu a neni to fizickeho tvaru... a o ap neviem ani vediet nechcem ked som cital rizika...
    publikované: 16.11.2008 18:29:31 | autor: eyeyey (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. eee...
    ja som mala 2 také sny, ale nebola som úplne lucidná, vedela som že spím, ale som to ovládala iba trochu,potom z toho bol zase obyčajný sen...žeby málo cviku?
    publikované: 02.01.2010 18:23:39 | autor: madlax (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. LD
    Odporucam LD kazdemu. Je to skveli zazitok! Ako pisal autor chce to ale vela cviku hlavne ked nespite cez den. Mne pomahalo ked som bol vonku ze som stale obzeral ci snivam alebo som hore, ake je okolie ci to tam poznam alebo nie, ci vsetko sedi ako ma alebo su tam neake prifarbene veci ci deje. Tiez som si cez den predstavoval ake by to bolo lietat. napr pozrel som sa na panelak a predstavil som si ako na neho vyletim. pritom som sa snazil predstavovat si ten pocit ake je to odlepit sa od zmeme. A funguje to. Posledny sen som lietal priblizene ako keby 20-30min. relaneho casu bolo to dost dlhe. Podarilo sami v klude udrziavat vedomie toho ze som v sne a mozem cokolvek. Tychto snov som uz mal niekolko ale cim dalej tym sa mi viacej dary. Naposledy som dokonca spravil aj rekord vo vyske do ktorej som vyletel. Je tazke sa niekedy odlepit odzeme pretoze vas mysel taha spat k zemi lebo sme na to zvyknuty ze sa lietat neda a ze tu mame gravitaciu.. Ked uz som ale bol dost vysoko a vsetko bolo take male, tak sami zdalo ze niektore pohlady nedokazem tak dokonale spracovat lebo niesom na ne zvyknuty na vtaciu perspektivu. Moj dalsi plan je skusit sa premiestnovat myslienkou na rozne miesta. Este bysom poprosil autora vysvetlit to zrkadlo ze preco to neodporucate. Diky za clanok.
    publikované: 18.01.2010 11:34:52 | autor: Math (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. ld
    caute , nikdy som netrenoval ld prislo to same od seba mal som dokopi 2 ld a stale som mal strach ked proste zo sna som sa dostal do realneho sna bol to brutalny zazitok ale neviem preco som mal strach isiel som otvorit oci a nemohol som xD to bol masaker otvaram oci a nic.. a po case som otvoril... potom som sa vratil do tej polohy ako som lezal a vratil som sa do toho isteho sna ! smutne je ze uz neviem navodit ld... snazim sa asi mesiac a nic :{
    publikované: 26.05.2010 10:51:44 | autor: ... (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. 2023
    Dnes som si dal nostalgiu a zapol zariadenia z pred 10tich rokov. Nasiel som odkaz ulozeny na tuto stranku pravdepodobne som sa naucil LD vdaka nej ked som bol maly, lucidne som snival velmi vela razy ale dostal som sa do stadia kedy kazdy jeden sen bol lucidny a mal som tie sny aj 3-5x do dna, nasledne som nevedel rozoznat realitu od sna a ludia okolo mna sa divali ze ci mi uz sibe kedze som viedol v snoch dialogy a tie som prenasal naspat do reality, zaujima ma ci je tu este niekto aktivny na tomto webe pripadne ci sa dostal k nejakym dalsim poznatkom vedomia? tretie oko, astral atd. pripadne MerKaBa,

    posledne tyzden sa venujem meditaciii len raz sa mi podarilo nadviazat energiu vdaka spodnej charke (nvm nazov) pocuval som pritom mantru

    publikované: 11.05.2023 17:05:26 | autor: GP (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014