tempestas

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo to znamená?

Začíname písmenom A

Auspícia – veštenie na základe pozorovania prírody a vecí vôkol. Pozoroval sa napríklad let vtákov, beh divých zvierat, nebeské znamenia a pády rôznych vecí(dôležité bolo ako tá vec padla, na ktorú stranu a pod.)Túto formu veštenia využívali hlavne Rimania a Etruskovia.

Príklad: Ak sa človek vybral na pracovné stretnutie a videl po svojom pravom boku sedieť vtáka, považovalo sa to za zlé znamenie. Ak uvidel vtáka stáť po svojej ľavej strane, obchodom sa malo dariť.  

 

Astrológia – štúdium nebeských telies, ktoré má umožniť určiť ich vplyv na pozemské udalosti. Najznámejšou formou je astrológia slnečných znamení. Tvorí ju 12 znamení zverokruhu a jej predpovede sa udávajú v horoskopoch. Astrológia slúži ako aj na predpovede, tak i na analýzu osobnosti. Astrológiu používali i starovekí Asýrčania pred troma tisíckami rokov. Približne v roku 450 p.n.l. vyvinuli Babylončania 12 znakový zverokruh. Vývin astrológie sa pribrzdil príchodom kresťanstva a znovu získal na popularite príchodom renesancie. 

 

Aura – energetický obal obklopujúci živé tvory i predmety. Aura býva viacvrstvová, viacfarebná a dá sa z nej vyčítať napr. zdravotný stav jedinca, jeho povahové vlastnosti a pod.

 

Alchýmia – veda kombinujúca prvky fyziky, chémie, medicíny, astrológie, mystiky a umenia.

Alchýmia bola predchodcom modernej vedy a vyvíjala sa pôvodne v dvoch smeroch – Čínska alchýmia(úzko spojená s Taoizmom) a západná alchýmia(za kolísku alchýmie sa považuje staroveký Egypt).

Najznámejšie mená alchýmie sú: Roger Bacon(1214 – 1294)

                                                      Nicolas Flamel(1330 – 1417)

                                                     Heinrich Cornelius Agrippa

                                                     John Dee(1527 – 1608)

 

Amulet – predmet s ochrannými alebo inými schopnosťami. Môžu to byť drahé kamene, symboly, kryštály a iné.

 

Automatizmus – automatické písanie – samovoľné úkony bez účasti vôle človeka. Podvedomé zapisovanie mentálnej komunikácie. Automatické písmo býva obyčajne iné ako bežné písmo jedinca.

 

Astrálny priestor – nehmotný svet za fyzickým svetom. V astrálnom priestore sa pohybuje astrálne telo(Astrálne cestovanie, Astrálna projekcia).

 

Ajurvéda – forma Indického liečiteľstva. V Indii blízko spolupracuje s klasickou formou lekárstva. Zameriava sa ako na prevenciu, tak i na samotný liečebný proces. Ajurvéda tvrdí, že človek je zdravý ak je v harmónii so sebou samým i s okolím.  Jej cieľom je posilnenie zdravia a vylúčenie škodlivých látok z tela jedinca. Za súčasť ajurvédy sa považuje i Jóga.

 

Akupresúra – liečebná metóda využívajúca tlak na určité body ľudského tela. Pochádza z tradičnej čínskej medicíny. Pomáha pri určitých chorobách, uľavuje od bolesti a môže sa stať i formou prevencie pred nimi.

 

Akupunktúra – liečebná metóda pri ktorej sa zavádzajú tenké ihly do určitých bodov ľudského tela. Pochádza z tradičnej čínskej medicíny a spolu s akupresúrou sa používa v Číne vyše 4000 rokov.


Od A po Z | stály odkaz

Komentáre

  1. Jeej - moja kolegyňa! Tiež ponúka odborné výrazy. Náhodou je to poučné.
    Mňa zaujíma aura, ale tiež Automatizmus – automatické písanie.
    Vraj vtedy píše človek nejaké posolstvo z iného sveta. To sa týka iba niekoľkých jedincov. Nedávno som na blogu spomínala, že som písala jednu báseň tak, že mi ruka písala sama, nestačila som ani zachytávať myšlienky, ktoré som si vôbec neuvedomovala. Ale to je zasa o niečom inom. Určite to boli moje myšlienky, veď koho iného, nie?


    publikované: 23.09.2007 11:12:59 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. 2 marthabielska
    myslím, že to boli tvoje myšlienky, no mohli pochádzať priamo z tvojho podvedomia-nevedomia, preto sa ti zdalo, akoby si si to ani neuvedomovala. O Aure sa môžeš dozvedieť viac z rôznych zdrojov. Ezoterická literatúra, internet, alebo sa môžeš opýtať niekoho, kto sa v tom vyzná.
    publikované: 26.09.2007 21:34:15 | autor: TEMPESTAS (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014